Elektrische fietsen

Waarom zou ik een elektrische fiets kopen?

  • Ideaal voor woon-werkverkeer als je meer dan vijf kilometer moet fietsen. Ook op een zomerse dag kom je niet bezweet aan;
  • Je maakt graag (lange) fietstochten maar je conditie is niet meer zoals tien jaar geleden. Met een e-bike doe je weer mee en houd je fittere fietsers weer bij;
  • Als je in heuvelachtig gebied woont en graag veel op de fiets doet.
  • Voor moeders met kinderen. Twee kinderen op de fiets en lekker doorrijden is geen probleem.

Hoe werkt een e-bike?

De fiets ondersteunt je bij het fietsen met behulp van een elektromotor die zijn energie haalt uit een batterij. Het voelt als fietsen met een stevige wind mee. De mate van ondersteuning stel jezelf in, van een beetje tot heel veel.

Waar zit de motor van een elektrische fiets?

De aandrijving kan op drie verschillende manieren:

  • Het voorwiel

    Voordelen: vrije versnellingskeuze en naafversnelling op achterwiel mogelijk. Goede gewichtverdeling.

    Nadeel: slippen bij nat wegdek of bladeren. De fiets is direct herkenbaar als elektrische fiets.

  • Het achterwiel

    Voordelen: altijd goede grip, fiets niet direct herkenbaar als e-bike.

    Nadelen: maar twee versnellingsvarianten mogelijk.

  • De trapas

    Voordelen: Vlotte aandrijving en hoge hellingscapaciteit. Wielen zijn makkelijk in en uit te bouwen.

    Nadelen: geen terugtraprem mogelijk, meestal iets langer frame.

Wat zijn de verschillen in batterijen typen die worden gebruikt bij elektrische fietsen?

In oudere (tweedehands) elektrische fietsen kun je nog accu’s met lood tegenkomen, aangeduid met NiCd (Nikkel Cadmium). Die worden in nieuwe modellen niet meer gebruikt. Je hebt nu de keuze uit:

  • NiMh accu (Nikkel Metaalhybride)

    Een verbetering ten opzichte van de loodaccu’s; milieuvriendelijker, hogere stroomopname en een lager gewicht. De batterijen hebben wel last van het memory-effect. Dit betekent dat de batterijen naar verloop van tijd minder lang mee gaan. Ook ontladen de accu’s zichzelf langzaam als ze niet worden gebruikt, vooral bij lage temperaturen.

  • Li-ion (Lithium Ion) of Li-ion Mn (Lithium Ion Mangaan)

    De nieuwste en meest gebruikte accu’s op de markt. Cellen hebben een hogere spanning dan NiMh of NiCd. Voor dezelfde spanning heb je minder cellen nodig. Of je hebt meer energie bij een gelijke omvang van de batterij. Li-ion batterijen voor e-bikes hebben minder last van het memory-effect of zelfontlading en zijn ook nog eens milieuvriendelijker. Het nadeel laat zich raden: ze zijn duurder. Li-ion Mn zijn ten opzichte van Li-ion batterijen net iets veiliger.

  • Lithium-ion-polymeer

    Kortweg Lipo-accu genoemd. Verbeterde variant van de Li-ion batterij met een groter vermogen per gewicht en zeer snelle laadtijd. Ook weer duurder natuurlijk.

Hoe zit het met de levens- en gebruiksduur van de batterijen en accu’s?

Dat hangt van het type accu af. De NiMh accu’s zijn goedkoop en kunnen zo’n driehonderd keer worden ontladen. Die ‘ion’ accu’s kunnen tot wel duizend keer worden ontladen of meer. De ‘ion-Lipo’ batterij spant daarbij de kroon en zal het langst meegaan.

De levensduur van de accu hangt dus af van het aantal keren dat je de e-bike gebruikt. Drie jaar zal geen probleem zijn maar de duurdere batterijen gaan waarschijnlijk veel langer mee.

Hoe ver kan ik met een accu fietsen?

Hangt van het gebruik en de accu af. Als je een berg op fietst, zelf 95 kilo weegt en maximale ondersteuning gebruikt, zul je de 20 kilometer niet halen. Maar goed, als je zelf meetrapt en bij gemiddeld gebruik moet 50 tot 100 kilometer mogelijk zijn.

Waar let ik nog meer op als een e-bike koop?

Houd ook rekening met de volgende vragen of overwegingen:

  • Is de accu uitneembaar? Kan noodzakelijk zijn als je fiets niet eenvoudig bij een stopcontact kan worden gestald. En wat kost een extra accu?
  • Hoe zwaar trap de fiets zonder ondersteuning? Je zult wel eens met een lege accu komen te staan en dan moet de rest van de rit niet direct een sportieve uitdaging worden.
  • Wat weegt de fiets? Belangrijk als je ook zonder trapondersteuning wilt fietsen of je e-bike vaak meeneemt op een fietsendrager.
  • Past de elektrische fiets op een fietsendrager?
  • Let ook op zaken die je bij een gewone fiets belangrijk vindt; framemaat, wielmaat, comfort van het zadel, aantal en type versnelling.

Meer informatie over uw nieuwe elektrische fiets?

Vraag snel meer informatie op.